Blussen tijdens hittegolf, hoe houd je dat vol?

De afgelopen paar weken is het erg warm in Nederland. De lange droogte eist op veel plaatsen in Nederland zijn tol in de natuur. Op verschillende plaatsen door het hele land braken natuurbranden uit vanwege de droogte. De brandweer staat 24/7 paraat om deze branden in de hitte te blussen. Maar is dat met deze temperaturen vol te houden?

Warme spullen

Als brandweerman/vrouw sta je paraat voor meldingen. De ene keer is het een hulpverlening en de andere keer bestrijd je een (grote) natuurbrand. Brandweerlieden moeten ongeacht de warmte buiten beschermende brandweerkleding aan en dragen zuurstof op hun rug. Allemaal erg warm natuurlijk. In tijden wanneer het zo warm is worden brandweerlieden altijd afgewisseld om oververhitting van de brandweerman/vrouw te voorkomen.

Fit zijn

Brandweermensen die fysiek werk gewend zijn blijven doorgaans fitter en dan valt de warmte uiteindelijk mee. Het is vooral noodzaak om te blijven drinken. Hier zorgt de brandweer zelf voor met een logistieke container vol eten en drinken voor de brandweermensen die in deze hitte de vlammen bestrijden.

Aflossing

Bij grote branden in bijvoorbeeld een natuurgebied worden de opgeroepen ploegen meestal na een aantal uur afgelost door een nieuwe ploeg om zo te voorkomen dat brandweerlieden uitgeput raken of uitgedroogd.

 

De afgelopen dagen heeft de brandweer de handen vol aan natuurbranden gehad in Nederland. Zo brandde vele bermen langs snelwegen af door mensen die brandende sigaretten uit het raam gooien. De brandweer zet dan alles op alles om de brand zo snel mogelijk te blussen om verspreiding te voorkomen. Ook waren er meerdere bosbranden door onzorgvuldig gebruik van (open) vuur in de natuur.

Vaak krijgt de brandweer ook iets verkoelend aangeboden door buurtbewoners. Al is het maar een flesje water, de brandweer waardeert de hulp en steun van de mensen uiteraard enorm. het werk van de brandweer word soms nog onderschat. Maar de brandweer staat wel 24/7 voor de mensen en dieren klaar.

Ongeacht de temperatuur, de brandweer staat dagelijks paraat!

 

Gerelateerde artikelen

error: Melding: Deze inhoud is beveiligd!