[UPDATE] Brand bij Karwei, The Day After

Vandaag stond in het teken van maar 1 ding. Het opruimen en het onderzoeken na de zeer hevige brand van gisteren waarbij de Karwei op de Laan van de Dierenriem volledig verwoest werd.

Blussen

De brandweer is tot gisterenavond laat bezig geweest met het nablussen van de Karwei waar nu niks meer van over is. Vandaag zijn de brandonderzoekers van de brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan de slag gegaan om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Bekijks

De grote puinbende op e plek waar ooit de Karwei stond trekt veel bekijks vanuit de omgeving. Zowel kinderen als zakenlieden als andere mensen kwam rond het middaguur langs met een paraplu om te kijken wat ooit een filiaal van de Karwei was.

Deskundigen

Volgens deskundigen moet er direct nieuwe regels komen wat betreft de brandveiligheid. De deskundigen noemen het logisch dat het pand is afgebrand. “Er waren geen sprinklerinstallaties en geen scheidingswanden aanwezig” de brand kon hierdoor enorm snel verspreiden. Op Twitter kwamen beelden naar buiten hoe de brand zich van binnenuit ontwikkelde.

Tijdsverloop

De brand begon gisteren zo rond 10:24 toen de bemanning van kazerne Apeldoorn Centrum melding kreeg van een handmelder in de Karwei. Iemand had in het filiaal op de brandmelder gedrukt. Nog geen minuut later voordat de 1e bluswagen werd gealarmeerd was al bekend dat het geen loze melding was. Al snel werden er meer wagens gealarmeerd van onder andere kazerne Zuid op de Saba.

Binnen nog geen 4 minuten later schaalde de brandweer al razendsnel op. Het was foute boel, de hele Karwei zou in brand staan. Omstreeks 10:52 uur werd het sein GRIP 2 afgegeven. Dit houd in doordat het ongeval een effect heeft op het gebied om het incident heen is verdere opschaling nodig. Wagens vanuit de hele wijde omgeving werden gealarmeerd.

De brand

De brand in de Karwei in Apeldoorn vond op een relatief rustig moment plaats. Afgelopen vrijdag was het ontzettend druk, omdat ook de bouwmarkt tijdens Black Friday stuntte met de prijzen. Vlammen sloegen metershoog uit het dak en de voorkant van de winkel. De winkel is met de grond gelijk gemaakt en er is niks meer van over.

 

Een toevallig passerende vliegtuiginstructeur vloog boven de brand en maakte daar enkele beelden.

 

Gerelateerde artikelen

error: Melding: Deze inhoud is beveiligd!