Meldkamer 112 kan nu precieze locatie beller zien

Smartphones met Android 4.0 of latere versies van het besturingssysteem sturen vanaf maart automatisch locatiegegevens mee als ze het alarmnummer bellen. Dit is om de locatie sneller te bepalen en om de locatie te achterhalen als de beller de locatie niet weet.

Locatiebepaling

De centralist van de meldkamer zal voor het sturen van hulpdiensten alsnog de beller ter verificatie vragen waar die zich bevindt. Ook al zet de beller de locatie uit, dan kan de centralist alsnog de locatie zien.

Bij toestellen van Apple komt dit later. De techniek werkt op basis van advanced mobile location of aml. Die zorgt ervoor dat de locatievoorzieningen van een smartphone automatisch ingeschakeld worden bij het bellen naar een alarmnummer. Het toestel stuurt een sms naar de meldkamer met daarin de coördinaten van waar het toestel zich bevindt en de nauwkeurigheid van die gegevens, het telefoonnummer, het imei- en het imsi-nummer.

Apple

De zogenaamde AML functie (Advanced Mobile Location) zit sinds 2016 in Android toestellen. De aml-functie voor iOS is nog in ontwikkeling en ook moet er een 112-app komen waarmee gebruikers het alarmnummer kunnen bereiken en die automatisch de locatie doorgeeft.

Voorheen was de locatiebepaling bij 112-gesprekken gebaseerd op de locatie van de zendmast, waardoor deze niet nauwkeurig was.

 

error: Melding: Deze inhoud is beveiligd!