Hittegolf op komst: woensdag 38 graden, vrijdag nog heter

Volgende week word het genieten of juist afzien. De temperaturen gaan ver boven de 30°C tot en met zaterdag.

Hittegolf

Het is nog maar net zomer en de eerste hittegolf is in aantocht. Dat begint zondag al met temperaturen rond de 28°C. De dagen daarna stijgt de temperatuur alleen maar verder. Als we de weermodellen moeten geloven kan het vrijdag zomaar 41°C worden!.

Waarschuwingen

Scholen komen met tropenroosters, de ANWB zet extra wegenwachten in en de GGD heeft verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen gewaarschuwd.

Hitteplan

De GGD verwacht dat tijdens deze hittegolf het hitteplan van kracht word. Dat is een besluit van het RIVM en KNMI, en wordt bepaald aan de hand van de kans op aanhoudend warm weer, in combinatie met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. Het is feitelijk niet meer dan een oproep om ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht extra in de gaten te houden.

Natuurbranden

De kans op natuurbranden zal ook flink gaan toenemen. Door langere droge periodes word de natuur al snel kurkdroog. Een bosbrand ontstaat dan al binnen enkele seconden. Wees dan ook uitermate voorzichtig met open vuur en roken.

error: Inhoud is beveiligd!