Een rood kruis negeren, is levens riskeren

De rode kruizen boven de snelweg. U heeft ze vast wel eens gezien. Ze worden voor diverse dingen gebruikt en in dit artikel leggen wij u verder alles rondom het rode kruis uit.

Redenen rood kruis

Een rood kruis is er niet voor niks en heeft altijd wel een reden. Hieronder staat een opsomming waarvoor een rood kruis kan worden gebruikt boven de Nederlandse wegen.

  • Voor het afsluiten van de spitsstrook. Meestal zijn deze stroken buiten de spits en in de nacht gesloten.
  • Voor het afsluiten van één of meerdere rijstroken bij wegwerkzaamheden. Op naastliggende rijstroken word de maximumsnelheid meestal verlaagd tot 90, 70 of 50km/h. Dit is voor de veiligheid voor de wegwerkers. Soms kan een rood kruis langer worden doorgetrokken dan dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn.
  • Voor het afsluiten van één of meerdere rijstroken bij een ongeval. Hulpdiensten hebben de ruimte nodig om hun werk te kunnen doen. Soms zijn betrokken voertuigen op de snelweg die niet meer zelf weg kunnen komen van hun plaats ergens op de rijbaan beland. De hulpdiensten proberen altijd zo snel mogelijk de weg vrij te krijgen.
  • Voor het beveiligen van een pechgeval op de vluchtstrook zodat de berger en/of hulpdiensten goed hun werk kunnen doen.

Kortom een rood kruis is nooit zonder reden. Voor bestuurders dus ook geen reden deze te negeren ook al denkt men ‘dat het wel kan.’

Negeren rood kruis

Rode kruizen zijn er voor de veiligheid. Ook de mensen die onder de rode kruizen aan de weg werken of assisteren bij een ongeval willen ’s avonds weer terugkeren naar hun families. Het negeren van een rood kruis kan ook een boete opleveren van €230. De politie maar ook sinds kort de daartoe bevoegde weginspecteurs van Rijkswaterstaat handhaven hier ook op op de snelwegen. Kentekens worden genoteerd van de rood kruis negeerders welke na enkele dagen een prent op de mat kunnen ontvangen.

Beeld: Daniel Hees

Aanrijdingen

In de afgelopen jaren is het aantal ongevallen na het negeren van een rood kruis fors toegenomen. Vaak worden de kruizen te laat opgemerkt waarna een aanrijding met voertuigen op de rijbaan bijna niet meer te voorkomen is. Waaronder de auto’s van de Weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Deze auto’s staan vaak schuin op de rijbaan (fend-off) om zo een ongeval te beschermen. Dit gaat gepaard met fel oranje knipperende lichten en een LED bord op de wagen zelf die aanduid wat er aan de hand is. Deze wagens worden de laatste paar maanden erg vaak over het hoofd gezien met alle gevolgen van dien. Ook hulpverleners willen weer thuis komen bij hun families.

error: Melding: Deze inhoud is beveiligd!