Landelijk

Rettungsgasse (reddingsstrook) nu ook in België verplicht

Duitsland had het al, maar nu volgt België ook. Bij een file moet het midden van de weg vrij worden gehouden, zodat hulpdiensten sneller bij een ongeval of incident kunnen komen. De zogenaamde reddingsstrook (Rettungsgasse in Duitsland) word per 1 oktober in België verplicht.

Voertuigen op de linkerrijstrook moeten in geval van file uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts. Bij rijbanen met 3 of meer rijstroken wordt een rettungsgasse tussen de twee meest linker rijstroken gevormd. Het nadeel hiervan is dat buitenlandse weggebruikers dit vaak niet begrijpen, wat je regelmatig ziet in Duitsland met Nederlandse en Poolse auto’s.

In Nederland is een rettungsgasse nog niet volgens de wet verplicht. Wel staan er al op knelpunten borden met ‘Zwaailicht? Maak ruimte!’

Tekst gaat verder onder de foto

L213 | Verkeersregels

In Nederland zijn er echter genoeg vluchtstroken voor de hulpdiensten om een file te passeren. Er is dan ook geen officieel Nederlandstalig begrip voor een ‘Rettungsgasse’.

Meldkamer Noord-Nederland on Twitter: "Ook bij een rettungsgasse ...
Bij een Rettungsgasse word er een vrije baan in het midden van de (snel)weg gecreëerd.

Gerelateerde artikelen