Landelijk

Na hitte komt ‘verlossing’, pittige onweersbuien en veel regen

Na de lange hete periode komt er vandaag een einde aan. Vandaag lopen de temperaturen nog op tot 33 graden, maar later vandaag zal het gaan losbarsten met veel onweer, regen en een kans op hagel.

Als het gaat regenen verwacht het KNMI dat de temperatuur ook flink zal gaan dalen. Vannacht daalt de temperatuur tot 19 graden en morgen is het afwisselend bewolkt met zon.

In de afgelopen weken zijn diverse records verbroken. Nog nooit is het eerder zo lang heet geweest in Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto

De radars van Buienradar en Weerplaza kleuren donkerrood.

Dat leidde uiteraard ook tot vele branden. Maar ook treurig nieuws. Veel honden werden in hete auto’s achtergelaten en langs de kust zijn helaas mensen om het leven gekomen door verdrinking.

In de loop van de middag en avond kunnen er in het hele land onweersbuien tot ontwikkeling komen, die vooral in het midden en zuiden gepaard kunnen gaan met hagel tot 2 cm, windstoten tot 60-70 km/uur en plaatselijk veel neerslag (30-40 mm) in korte tijd. Later in de avond nemen de buien in activiteit af.

Vannacht trekken de buien geleidelijk weg naar het noorden. In het midden en zuiden verloopt de nacht grotendeels droog, maar een enkele bui is niet uitgesloten. De nacht verloopt erg zacht met minima van 19-20 graden.

Na maandag is het helemaal voorbij. De dagen daarna komt de langdurige hittegolf tot een einde. Dinsdag komen de maxima uit op 23 à 24 graden. Er is dan een mix van wolken, zon en enkele buien. De rest van de week verloopt waarschijnlijk wisselvallig met regelmatig buien. De temperatuur komt uit op 22-25 graden en dit zijn normale waarden voor midden augustus.

Hitterecords

De afgelopen dagen zijn er veel hitterecords gesneuveld. Zo is het eerder nooit zo lang boven de 30 graden geweest sind sde metingen begonnen in 1911. Ook was het 2 dagen geleden de warmste 11 augustus ooit.  De hoogste temperatuur in 2020 gemeten is 34,5 graden.

 

Bronnen: KNMI en Weeronline.nl

Vanavond trekken er forse onweersbuien over Nederland heen

Gerelateerde artikelen