Gelderland

Monumentale woning volledig afgebrand Veenhuizerweg Apeldoorn

In Apeldoorn is afgelopen nacht een monumentale woning compleet afgebrand. Bij de brand raakte niemand gewond.

De brandweer rukte iets voor 00.30 uur uit naar de woning aan de Veenhuizerweg in Apeldoorn nadat de bewoners de brand, die vermoedelijk in de schoorsteen is begonnen, ontdekte. De bewoners, een man en een vrouw zaten beneden en waren op het moment van de brand nog wakker. Een van de twee hoorde een raar geluid uit de open haard komen waarna zij de brand ontdekte. De bewoners wisten zich op tijd in veiligheid te brengen en schakelde de brandweer in.

De brandweer was snel ter plaatse maar bij aankomst stond het gehele rieten dak van de woning al volledig in brand. De brandweer schaalde op naar middel brand waarop meerdere brandweerwagens ter plaatse kwamen ter ondersteuning. De brandweer had na zo’n 1.5 uur blussen de brand onder controle. Bij de brand kwam veel rook vrij. De rookontwikkeling trok over een deel van de wijk Osseveld, maar ook de brandlucht was goed te ruiken in de wijde omgeving.

De brandweer bluste onder andere vanuit een hoogwerker. Ook moesten de brandweerlieden het riet van het dak verwijderen om de brand goed uit te krijgen.

Een buurtbewoonster vertelde dat zij een bedje klaar had staan voor de bewoners mocht dat nodig zijn. De bewoners worden momenteel op gevangen door buren. Zij zijn erg geschrokken.

De woning, die in 1900 is gebouw, brandde tot de grond toe af. Enkele muren zijn nog overeind gebleven maar de woning moet als verloren worden beschouwd. De Veenhuizerweg was gedurende de hele nacht afgesloten wegens de brand bestrijding.

De brandweer is tot in ieder geval vroeg in de ochtend bezig met bluswerkzaamheden. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend, de vraag is dan ook nog of dit nog achterhaald kan worden.

Gerelateerde artikelen