Landelijk

Politieagenten krijgen vanaf volgend jaar een stroomstootwapen

Vanaf volgend jaar zullen de eerste agenten op straat rondlopen met een stroomstootwapen. Begin 2022 zullen zij een opleiding krijgen en uiteindelijk gaan er 17.000 agenten werken met een stroomstootwapen.

Een stroomstootwapen kan mensen vanaf een afstand voor een paar seconden verlammen. Het dreigen een stroomstootwapen te gebruiken kan soms al genoeg zijn. Agenten die een stroomstootwapen krijgen moeten eerst een driedaagse opleiding gaan volgen.

Voor het gebruiken van stroomstootwapens en de bijbehorende opleidingen wordt door het kabinet ruim 30 miljoen euro uitgetrokken. Het gaat alleen om agenten die zich bezig houden met het afhandelen van incidenten, dat zijn er zo’n 17.000.

Het gebruiken van een stroomstootwapen mag bijvoorbeeld straks alleen in een noodweersituatie gebruikt worden.

Gerelateerde artikelen