Landelijk

MONOcam in gebruik genomen door politie tegen mobiel gebruik in auto

De politie heeft de afgelopen week de MONOcam in gebruik genomen die ervoor moet zorgen dat weggebruikers hun telefoon niet meer gebruiken in hun voertuig.

De camera werd afgelopen 1,5 jaar lang al getest, maar wordt nu dus volledig in gebruik genomen. De camera werd grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Hierdoor is de MONOcam nu in staat om te herkennen of een bestuurder een apparaat in handen heeft.

Zodra de camera signaleert dat een weggebruiker inderdaad een mobiel apparaat gebruikt dan wordt hier automatisch een foto van doorgestuurd naar Team Verkeer van de politie. De foto wordt altijd bekeken door 2 agenten. Wordt er inderdaad een overtreding geconstateerd dan wordt het doorgezet naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

De MONOcam is een mobiele camera die zowel binnen als buiten de bebouwde kom ingezet kan worden. De MONOcam is goedgekeurd door Autoriteit Persoonsgegevens. Zo wordt onder meer het gezicht van de bijrijder onherkenbaar gemaakt.

Gerelateerde artikelen