Landelijk

Geen bekeuring voor een lichte overtreding vanaf vandaag

De politie deelt vanaf vandaag anderhalve maand geen boetes meer uit voor lichte overtredingen, na een oproep van vakbonden. Vakbonden zijn verontwaardigd over het ontbreken van een “fatsoenlijke” collectieve arbeidsovereenkomst en hebben gewaarschuwd dat er harder zal worden opgetreden als het kabinet niet optreedt. Bij snelheidsovertredingen wordt de omvang zodanig verhoogd dat alleen boetes worden opgelegd aan zware overtreders. De snelheidscamera is ook ingesteld op een hogere snelheid.

Politiebonden hebben hun achterban opgeroepen om vanaf vanmorgen te stoppen met het opleggen van boetes voor kleine overtredingen. Het is onderdeel van hun strijd voor een betere cao. De vakbond zei nog steeds boetes op te leggen voor ernstige schendingen van de openbare orde en veiligheid.

Bij snelheidsovertredingen worden alleen buitensporige snelheidsovertreders bekeurd. Waarschuwingen worden alleen afgegeven in alle niet-ernstige situaties, zoals door rood rijden als er geen gevaar is, geluidsoverlast, in het openbaar in een boom plassen, APK verlopen, geen indicatie of een kapot licht.

De vier politiebonden, ACP, ANPV, Equipe en NPB, laten weten: “Het is de bedoeling dat in alle andere gevallen kan worden volstaan met een waarschuwing en een speciale actievoucher met informatie over het protest van de vakbond.”

Volgens een persbericht van de vakbond loopt de actie tot 28 maart, die volgens de vakbond wordt verlengd als er tegen die tijd geen overeenstemming wordt bereikt. Dit gedrag is zeker geen vrijbrief voor illegaal gedrag. Elke politieagent heeft het recht om boetes op te leggen als ze denken dat ze gerechtvaardigd zijn. Het hangt af van de beoordeling van de betrokken agent benadrukte de vakbond.

Vakbonden protesteren omdat het kabinet niet wil voldoen aan hun eis voor een nieuwe politie-cao. Ze waren teleurgesteld over de uitkomst van de gesprekken met een regeringsdelegatie afgelopen vrijdag. Het doet geen beloftes over voorhoede zoals de politie inkomsten en de capaciteit van de politie. Als gevolg daarvan kondigden ze aan harder op te treden.

Ontevreden over arbeidsvoorwaarden
Ook de politie kwam afgelopen zondag in actie en legde vier uur lang het werk stil tijdens een corona demonstratie in Rotterdam. Het is niet de eerste keer dat de politie de straat op gaat vanwege onvrede over de arbeidsomstandigheden.

Gerelateerde artikelen