Landelijk

OM zet nieuwe flexflitsers in

NEDERLAND – Binnenkort gaat het Openbaar Ministerie flex flitspalen aanschaffen welke door het hele land geplaatst kunnen worden. Zo probeert het OM het aantal hardrijders op gevaarlijke wegen te beperken.

Eerste proef

Een eerste proef met de flitspalen was al een succes. Er waren fors minder hardrijders op gevaarlijke wegen. De flitspalen blijven een aantal weken tot maanden op een bepaalde locatie staan en kunnen daarna makkelijk worden verplaatst naar een andere locatie. Er wordt gecontroleerd op de snelheid om zo het aantal hardrijders tegen te gaan en verkeersdoden te verminderen.

Verandering rijgedrag


Door een flitspaal regelmatig te verplaatsen kan op meerdere locaties de verkeersveiligheid verbeterd worden. Bestuurders worden zich meer bewust van hun snelheid en passen ze hun verkeersgedrag aan. Die gedragsverandering is nodig om de wegen veiliger te maken. Binnenkort start het OM met de aanschaf van vijftig flex flitspalen. De flitspalen werken met accu’s die zo’n 2 maanden mee kunnen. Er is dus geen noodzaak om een stroomvoorziening aan te leggen.

Dit jaar verwacht het OM zo’n 20 palen in gebruik te nemen. In 2023 komen daar nog eens 30 bij. Het OMG begint met het plaatsen van palen in Amsterdam, Hoorn, Venlo en Soest.

Ook is het OM van plan om de huidige, vaste flitspalen te vervangen door nieuwe flitspalen. Sommigen zijn fors verouderd.

Gerelateerde artikelen