Landelijk

Bezit en verkoop van lachgas per 1 januari 2023 verboden

NEDERLAND – Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om lachgas te bezitten en te verkopen. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren weten. Zij zeggen dat lachgas per ingang van 1 januari op de lijst van verboden middelen staat.

De wet, die al eerder werd goedgekeurd door de Eerste en de Tweede Kamer, is nu ook goedgekeurd door de Raad van State. Er is voor gekozen lachgas te verbieden vanwege de aanhangende risico’s. Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel mogelijk.

Het kabinet hoopt met dit verbod het aantal (ernstige) ongelukken waar lachgas bij betrokken is terug te dringen. Uit een eerder onderzoek van de NOS bleek de laatste jaren tientallen doden en gewonden zijn gevallen waarbij lachgas in het spel was.

De politie kan na 1 januari direct in actie komen als zij iemand met een ballon achter het stuur zien zitten of als ze lachgasflessen in de auto hebben liggen.

Gerelateerde artikelen