Opmerkelijk

Verplichte cursus vanaf 1 april voor drugsrijders en jonge hardrijders

Wie vanaf 1 april wordt betrapt met rijden onder invloed van drugs achter het stuur, moet verplicht een gedragscursus volgen bij het CBR. De kosten voor deze cursus zijn voor de overtreder zelf. En erg mals zijn deze kosten niet.

Ook komt er een nieuwe verplichte cursus voor jonge hardrijders. De zogeheten Lichte Educatieve Maatregel Gedrag (LEMG). Dit is voor bestuurders die voor het eerst een snelheidsovertreding begaan van 50 tot 60 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Maar ook voor gevorderde bestuurders geldt deze maatregel.

Ook een jong persoon die 30 kilometer per uur te hard rijd op een scooter binnen de bebouwde kom moet verplicht zo’n cursus volgen.

Verantwoordelijkheid

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat hoopt zo dat mensen verantwoordelijker gaan rijden en twee keer nadenken voor zij de weg op gaan. Het komt te vaak voor dat mensen met drugs of alcohol op achter het stuur kruipen. Ook ligt de snelheid bij voornamelijk jonge bestuurders erg hoog.

Kosten

De kosten van een EMG (Educatieve Maatregel Gedrag) bedragen € 1.180. De kosten voor een LEMG (Lichte Educatieve Maatregel Gedrag) bedragen € 843. Alle kosten zijn voor de overtreders zelf. Kom je niet opdagen voor de cursus? Dan wordt het rijbewijs door het CBR ongeldig verklaard.

De kosten voor de cursussen komen bovenop de boete die wordt opgelegd en het eventueel innemen van het rijbewijs.

Gerelateerde artikelen