Zeeland

Grote bultrug aangespoed op strand Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE – Maandagmiddag 3 juli is een bultrug aangespoeld aan de Oude Hoevepad in Burgh-Haamstede.

Op het strand van Burgh-Haamstede is vanmiddag een dode bultrug walvis aangetroffen. Het dier is geschat op 8-10 meter lang en verkeert in een verre staat van ontbinding. Geheel onverwacht komt de stranding van deze baleinwalvis niet. Zondagochtend werd al een melding gedaan over een dode walvis voor de Nederlandse kust. Vanaf het loodsvaartuig Polaris werd de walvis ontdekt, op dat moment nog zo’n 8 mijl uit de kust drijvend. Door de stevige noordwestenwind is de walvis nu aangespoeld.

Een team van onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht en Naturalis gaan de bultrug onderzoeken. Als het onderzoek is afgerond wordt het dier verwijderd voor destructie. Gezien de zeer slechte staat van het dier zal onderzoek met name bestaan uit het nemen van monsters.

Foto’s: AS Media

Gerelateerde artikelen