Landelijk

Appende automobilisten volgend jaar sneller gepakt met nieuwe slimme camera’s

NEDERLAND – Vanaf volgend jaar zijn automobilisten die hun telefoon achter het stuur gebruiken vaker de klos. De politie en het Openbaar Ministerie schaffen tientallen nieuwe slimme camera’s aan die via de voorruit kunnen zien of de bestuurder een telefoon in zijn of haar hand vast heeft.

Ze komen verspreid over het hele land te staan en zijn 24 uur per dag actief. De systemen werken volledig automatisch. Zodra de slimme camera een overtreding ziet, wordt deze direct doorgestuurd naar het CJIB. Daar wordt handmatig door een medewerker gecontroleerd of de bestuurder daadwerkelijk een telefoon vast heeft.

Klopt het dan vervolgens dat de bestuurder inderdaad een telefoon in de hand vast heeft, dan krijgt de bestuurder binnen enkele weken een boete van 380 euro thuis gestuurd. Een proef die in 2021 liep was volgens het OM zeer geslaagd. De pakkans van automobilisten nam met ruim 95% toe. De camera is zo ingesteld dat gezichten niet zichtbaar zijn en passagiers worden door de camera automatisch onherkenbaar gemaakt.

Het Openbaar Ministerie hoopt er volgend jaar ruim 50 nieuwe slimme camera’s bij te krijgen die onbewaakt op verschillende trajecten worden neergezet.

Foto: Freepik

Gerelateerde artikelen