Opmerkelijk

VIDEO | Brandweer komt met moeite bij dodelijk spookrijdersongeval A1 Amersfoort

AMERSFOORT – De hulpdiensten werden gisteren massaal gealarmeerd naar de A1 bij Amersfoort voor het verschrikkelijk dodelijke ongeval dat zich daar afspeelde. Omdat het de rijbaan richting Amersfoort betrof werd de brandweer van Voorthuizen samen met de brandweer van Barneveld als een van de eersten gealarmeerd.

Een 19-jarige Roemeen was tijdens het spookrijden met zijn auto frontaal op een auto gebotst waarin een gezin zat. Bij het ongeval kwamen kinderen van 12 en 14 jaar oud uit Hilversum om het leven. Hun beide ouders liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De veroorzaker, de 19-jarige Roemeen, overleed later in het ziekenhuis.

Direct na het ongeval werd de volledig snelweg afgesloten. Daardoor ontstond een volledige verkeersopstopping. Op beelden die Brandweer Voorthuizen deelt op Facebook is te zien dat de brandweerwagen van het korps nauwelijks door het verkeer heen komt. Het verkeer schiet alle kanten uit.

Op een gegeven moment besluiten enkele brandweermannen om uit te stappen om vervolgens de andere weggebruikers aan de kant te sturen. Zo komt de brandweerwagen enigszins sneller bij de plek des onheils.

In Duitsland is het in dit soort gevallen verplicht een zogeheten Rettungsgasse te vormen (Reddingsstrook). Er wordt dan een baan vrijgemaakt voor hulpdiensten zodat zij sneller ter plaatse kunnen zijn.

In Nederland is dit niet verplicht maar hulpdiensten roepen wel op. Zwaailicht en sirene? Maak ruimte en ga aan de kant!

Video: Brandweer Voorthuizen

(Speelt de video niet af? Klik dan hier)

Gerelateerde artikelen