Landelijk

Nieuwe rollenbanken testen nu ook e-bikes, fatbikes en elektrische fietsen

NEDERLAND – De Nederlandse politie heeft in de afgelopen maanden ruim 247 nieuwe rollenbanken geleverd aan politielocaties door heel Nederland.

Dodelijke ongevallen

Daarmee kunnen vanaf nu ook e-bikes, elektrische fietsen en fatbikes getest worden op hun snelheid. Gezien de recente ontwikkelingen in het verkeer en wijzigingen in de wetgeving was het de hoogste tijd voor vernieuwing. De afgelopen jaren is het aantal ongelukken met ernstig letsel bij fietsers aanzienlijk gestegen. In 2022 werd zelfs een bedroevend record bereikt: het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen ooit geregistreerd. Deze statistieken lijken parallel te lopen met de groei van de populariteit van elektrische fietsen en andere op batterijen aangedreven tweewielers, waaronder de fatbike en speedpedelec.

Ook fatbikes en elektrische fietsen kunnen nu gecontroleerd worden of zij harder rijden dan de toegestane limiet.

Fatbikes

Met name rondom fatbikes is er de laatste tijd veel discussie ontstaan. Ze worden op de markt gebracht als fietsen met trapondersteuning, maar sommige fatbikes kunnen snelheden bereiken die de toegestane 25 kilometer per uur overschrijden. Bovendien zijn er modellen met motoren die krachtiger zijn dan 250 Watt of zelfs voorzien zijn van een gashendel, wat eveneens in strijd is met de regelgeving. Juridisch gezien worden ze dan beschouwd als bromfietsen, vergelijkbaar met speedpedelecs. Hierdoor zijn een typegoedkeuring, aansprakelijkheidsverzekering en kenteken verplicht. Daarnaast dient de bestuurder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een helm te dragen.

Overtredingen kunnen resulteren in een boete van € 290 voor de bestuurder van een elektrische fiets, fatbike of speedpedelec. Bij herhaalde overtredingen behoudt de politie het recht om de elektrische fiets in beslag te nemen en te vernietigen.

Bron: Politie.nl

Gerelateerde artikelen