Zuid-Holland

Enorme confrontatie Eritreeërs in Den Haag, traangas gebruikt en politieauto’s in brand gestoken

DEN HAAG – Zaterdagavond 17 februari zijn rellen ontstaan na een bijeenkomst van twee groepen Eritreeërs in een zalencentrum aan de Fruitweg in Den Haag.

De Mobiele Eenheid (ME) is massaal ingezet nadat er ruzie ontstond tussen twee groepen Erireeërs waarbij met stenen en fietsen werd gegooid. Al snel keerde de groepen relschoppers zich tegen de gearriveerde politie. Omdat de politie vanuit meerdere kanten werd aangevallen is traangas ingezet. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft daarvoor toestemming gegeven. De relschoppers gooiden met stenen, hekken, fietsen en vuurwerk naar de politie.

Ook werden ten minste twee dienstvoertuigen in brand gestoken waarvan er één tegen een gebouw aanstond. Omdat het te gevaarlijk was voor de brandweer om te gaan blussen sloeg de brand uiteindelijk over naar het zalencentrum waar de oneindigheid ontstond. De brand is inmiddels opgeschaald naar het sein ‘zeer grote brand’. Verderop in de wijk gingen meerdere auto’s en een touringcar in vlammen op.

Een politiehelikopter cirkelde langere tijd boven de wijk. Vanwege de onderlinge communicatie tussen de verschillende disciplines is opgeschaald naar GRIP2. Vanwege de rellen is een noodbevel van kracht in Den Haag. Over gewonden en aanhoudingen is nog niets bekend.

De schade aan (geparkeerde) voertuigen en woningen is groot. Veel voertuigen van de ME zijn beschadigd geraakt en worden bij een brandweerkazerne provisorisch gerepareerd zodat ze weer ingezet kunnen worden.

Foto’s: AS Media

Gerelateerde artikelen