Gelderland

Coach van 17-jarige bestuurder betrapt onder invloed in Apeldoorn, drie keer toegestane hoeveelheid

APELDOORN – Als 17-jarige mag je zelf een auto besturen in het bijzijn van een coach/begeleider. Dit heet 2todrive.

Afgelopen nacht hielden agenten een alcoholcontrole in de tunnelbak van de Stadhouderslaan in Apeldoorn. De 17-jarige jongen zat samen met zijn coach in de auto. De coach/ begeleider van de jonge bestuurder had drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn uitgeademde lucht.

Als je een coach bent van een actieve bestuurder van een voertuig, dan mag je zelf ook geen alcohol op hebben. De coach kan daarom ook een flinke boete verwachten.

2toDrive

Met 2toDrive kun je vervroegd je rijbewijs halen en onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Een aangewezen begeleider kan dan een begeleiderspas aanvragen zodat je samen de weg op kunt.

Je coach kan jou niet coachen als hij onder invloed is van alcohol, drugs of medicijnen. Je coach mag daarom niet onder invloed zijn van een van deze middelen als hij jou gaat coachen. Hiervoor riskeer je als bestuurder een boete. Voor alcohol geldt de regel dat het promillage niet hoger mag zijn dan 0,5.

Bovendien mag een coach niet meer begeleiden als ten aanzien van hem tijdens het begeleiden proces-verbaal is opgemaakt t.a.v. een overtreding van artikel 8, eerste, tweede of vijfde lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Foto: Politie Apeldoorn

Gerelateerde artikelen