Gelderland

Verdachte van doden Apeldoornse Sylvia (45) krijgt tien jaar cel en tbs

APELDOORN – De verdachte Jeremy van E. uit Uithoorn moet tien jaar de gevangenis in en krijgt daarbij ook tbs met dwangverpleging. Hij heeft zijn ex-vrouw Sylvia Steunenberg (45) om het leven gebracht en daarna zijn lichaam in een bos in Wenum-Wiesel achtergelaten.

De man heeft de vrouw gewurgd en vervolgens haar lichaam in een bos in Wenum-Wiesel achtergelaten. Het incident speelde zich allemaal af in maart 2023. Toen werd op donderdagochtend het levenloze lichaam van een vrouw gevonden. De politie tastte in het duister over de identiteit van het slachtoffer en publiceerde daarom een foto van de overleden vrouw.

Persoonlijkheidstoornis

Specialisten van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat Jeremy van E. lijdt aan een aanhoudende persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale eigenschappen. Omdat Van E. weigerde mee te werken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek, konden de experts geen definitieve conclusie trekken over de mate waarin de doodslag aan hem kan worden toegeschreven. De rechtbank is van mening dat het waarschijnlijk is dat de stoornis invloed heeft gehad op het gebruik van dodelijk geweld. Hierdoor acht de rechtbank de toerekenbaarheid van de man enigszins verminderd.

Uitspraak

De familie herkende Sylvia al snel van de foto. De rechtbank concludeert, op grond van onder andere de verklaring van de beklaagde, dat de man met opzet het leven van het slachtoffer heeft beƫindigd. Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verwijderen van het stoffelijk overschot met de intentie om zowel het feit als de oorzaak van het overlijden te verbergen. De 52-jarige dader wordt schuldig bevonden aan doodslag en heeft een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd gekregen met tbs met dwangverpleging.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 108.000 euro betalen aan de ouders, de zussen en de zwager van de vrouw.

Gerelateerde artikelen