Gelderland

De gijzeling in Ede, wat is er nu allemaal bekend

EDE – Een volledig afgesloten centrum, enorm veel hulpdiensten en buurtbewoners die met vragen hun huis uit moeten. Dat was het beeld zaterdagochtend in Ede nadat er bekend werd dat er een gijzeling bezig was.

Rond 05:30 uur kreeg de politiemeldkamer in Apeldoorn een melding binnen dat er mogelijk een gijzeling bezig was in Café Petticoat in het centrum van Ede. Al binnen 2 minuten na de melding, waren de agenten al ter plaatse liet een woordvoerder van de politie Oost-Nederland weten. Er werd direct groot opgeschaald nadat bekend werd dat het om een ernstige situatie ging.

In het café was in de nacht een feest bezig. Nadat deze was afgelopen bleven nog 4 medewerkers achter om schoon te maken. Toen kwam de dader het café binnengelopen vlak na sluitingstijd.

Via Twitter liet de politie aan omwonenden weten binnen te blijven en niet naar het centrum te komen. De politie riep de hulp in van de Dienst Speciale Interventies (DSI) dat in actie komt bij complexe en gevaarlijke situaties.

Ontruiming woningen

Vanwege de dreigende situatie moesten bewoners van 150 woningen hun huis uit. Zij werden opgevangen in het gemeentehuis van Ede waar de buurtbewoners veel vragen hadden. Sommige bewoners lagen nog te slapen en werden ruw gewekt door het kloppen op deuren.

Ook de toegestroomde journalisten moesten op een verdere afstand gaan staan.

Gijzeling bevestigd door politie

Een uur later, rond 10:30 uur bevestigde de politie dat er een gijzeling gaande was met meerdere personen. Meerdere specialistische diensten van de politie kwamen ter plaatse waaronder ook een onderhandelaar van de politie. Niet veel later liet de politie ook weten niet uit te gaan van een terroristisch motief.

Vrijlating gegijzelden

Omstreeks 11:15 uur mochten drie gegijzelden de bar verlaten. Zichtbaar geëmotioneerd en met de handen omhoog verlaat het drietal de bar. Wanneer zij in veiligheid zijn omhelzen de gegijzelden elkaar. Een uur later kon ook de vierde gegijzelde de bar verlaten.

Arrestatie gijzelnemer

Niet veel later als de vierde gegijzelde naar buiten is gelopen komt ook de gijzelnemer naar buiten gelopen met een bivakmuts op. Leden van de DSI dwingen de man zijn handen omhoog te doen en te gaan knielen. Daarna wordt de man in de boeien geslagen en afgevoerd.

Niet veel later liet de politie via Twitter weten dat de gijzeling afgelopen is. Het gebied kon echter nog niet worden vrijgegeven in verband met het onderzoek.

De dader

Later op de dag werd bekend dat de gijzelnemer een 28-jarige man uit Ede is. Hij had meerdere messen bij zich die hij ook toonde aan de slachtoffers. Ook had hij een rugzak bij zich waaruit later bleek dat er niks gevaarlijks in zat. De man uit Ede was eerder al eens veroordeeld voor een bedreiging en is een bekende van Justitie.

Het café blijft vanwege de situatie het gehele weekend gesloten. Voor de slachtoffers van de gijzeling is professionele hulp ingeschakeld.

Gerelateerde artikelen