Landelijk

Artsen en gemeenten komen in actie tegen fatbike, verzoek om landelijke maatregelen

Artsen, gemeenten en andere organisaties willen dat het kabinet met strenge landelijke maatregelen komt tegen de fatbike. Ze dienen vandaag een petitie in waarin ze de politiek verzoeken de verkoop van opgevoerde fatbikes te verbieden. Daarnaast pleiten ze voor een minimumleeftijd voor het gebruik ervan en roepen ze op tot een landelijke voorlichtingscampagne.

Ook hebben organisaties zoals de Fietsersbond, Nederlandse Vereniging van de Spoedeisende Hulp Arts. VeiligheidNL en Artsen voor Veilig Fietsen zich achter de oproep geplaatst. De ondertekenaars pleiten voor een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Daarnaast vragen ze om onderzoek naar het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van deze snelle fietsen. Ze dringen ook aan op een landelijke voorlichtingscampagne om ouders en kinderen bewust te maken van de risico’s van opgevoerde fietsen.

Ongevallen

Ook laat de petitie zien dat jonge kinderen de gevaren van met 40 tot 50 kilometer per uur over straat rijden niet kunnen inschatten. In 2021 werd de fatbike voor het eerst genoemd in het Letsel Informatie Systeem (LIS) als type voertuig betrokken bij een ongeval. In 2022 waren er zeven gemelde incidenten. In 2023 steeg dit aantal naar 59, en in de eerste vier maanden van 2024 werden 33 ongevallen geregistreerd. Dit duidt op een snelle toename van het aantal fatbike-incidenten.

Gerelateerde artikelen