Vrouwen (86 & 89) opgelicht door nep agenten in omgeving Rotterdam
ROTTERDAM – Twee vrouwen op leeftijd zijn donderdagavond slachtoffer geworden van oplichting door nepagenten. Iets waar de politie de afgelopen periode veel voor heeft gewaarschuwd.
Een 86-jarige inwoner van het centrum van Dordrecht ontving op donderdag 4 juli om 16.00 uur een telefoontje van een vrouw die zich voordeed als een echte wijkagente. De oplichters hadden waarschijnlijk haar naam van internet gehaald. De zogenaamde agente beweerde dat de naam van de bewoonster was aangetroffen bij een overval en dat een politieagent zou langskomen om haar waardevolle spullen te controleren. Om vertrouwen te winnen, gaf de nepagente aan dat ze een code zou doorgeven, en dat de bewoonster alleen iemand met diezelfde code aan de deur mocht vertrouwen.
Kort daarna verscheen er inderdaad een man met de juiste code aan de deur. De vrouw overhandigde haar waardevolle spullen aan deze man. Later ontdekte ze dat de oplichters niet alleen haar eigendommen hadden gestolen, maar ook aanzienlijke bedragen van haar bankrekening hadden gehaald.
Diezelfde avond in Oud-Beijerland kreeg een 89-jarige vrouw een telefoontje van een man die zich voordeed als politieagent. Ook hij gebruikte de naam van een echte agent en stuurde iemand langs om sieraden op te halen.
De politie waarschuwt burgers voor deze vorm van oplichting en dringt aan op voorzichtigheid. “De politie zal nooit telefonisch vragen of u waardevolle spullen of geld in huis heeft. Ze zullen ook nooit om uw pincode of bankpas vragen. Geef deze informatie onder geen enkele omstandigheid af,” benadrukt de politie. “Als er iemand aan de deur komt die beweert een politieagent te zijn, vraag dan altijd om hun legitimatie. Echte politieagenten hebben altijd een legitimatiebewijs bij zich. Kunnen ze dit niet tonen, sluit dan onmiddellijk de deur en bel 112 om ons op de hoogte te stellen.”
Als u een verdacht telefoontje ontvangt en het niet vertrouwt, hang dan direct op en bel zelf de politie op 0900-8844 om het te verifiëren. Vraag indien nodig ook een bekende om hulp.
Bron: Politie.nl