Zuid-Holland

Demonstranten blokkeren opnieuw A12 in Den Haag: Greta Thunberg

DEN HAAG – Zaterdag 6 juli hebben activisten van Extinction Rebellion (XR) wederom de A12 in Den Haag geblokkeerd. In tegenstelling tot eerdere spontane acties, was deze blokkade vooraf aangekondigd, waardoor de politie zich goed kon voorbereiden.

Bekende klimaatactiviste gearresteerd

De politie heeft onder anderen Greta Thunberg gearresteerd tijdens de actie. Zij werd samen met andere demonstranten van de weg gehaald en afgevoerd, wat veel media-aandacht trok.

Politie zet waterkanon in

Om de blokkade te beƫindigen, heeft de politie een waterkanon ingezet. Dit gebeurde nadat de demonstranten weigerden de weg te verlaten ondanks herhaalde waarschuwingen. De inzet van het waterkanon verhinderde echter niet dat veel demonstranten bleven volharden.

Protestival geannuleerd door slecht weer

Het geplande ‘protestival’ op het Malieveld, met diverse informatiestands en workshops, werd vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast. Hierdoor concentreerden de activisten zich volledig op de snelwegblokkade.

Voorzorgsmaatregelen van de politie

Om te voorkomen dat demonstranten de rijbaan zouden betreden, had de politie hekken geplaatst tussen het Malieveld en de Utrechtsebaan. De afrit van de A12 naar de stad werd gedeeltelijk afgesloten, maar verkeer kon nog steeds passeren. De politie benadrukte herhaaldelijk dat het blokkeren van de rijbaan verboden was en waarschuwde voor mogelijke geweldsoptreden bij niet-naleving.

Achtergrond van het protest

De demonstratie richtte zich tegen het gebruik van fossiele brandstoffen en het gebrek aan effectieve klimaatmaatregelen van de overheid. XR bekritiseert het kabinetsbeleid, dat volgens hen de klimaatproblemen verergert, en roept op tot directe actie.

Impact en vervolg

De arrestatie van Greta Thunberg en de inzet van het waterkanon hebben de aandacht van zowel nationale als internationale media getrokken. Het protest leidde tot verkeershinder en files in Den Haag en omgeving.

Gerelateerde artikelen