Nieuwe campagne Rijksoverheid tegen opvoeren fatbike en elektrische fiets
Met snelheden tot 60 kilometer per uur op een fatbike of andere elektrische fiets rijden is levensgevaarlijk en daarom verboden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) lanceerde vandaag in Rotterdam een campagne om het illegaal gebruik van elektrische fietsen en fatbikes tegen te gaan.
Het is niet toegestaan om op een opgevoerde elektrische fiets te rijden. Fietsen mogen geen trapondersteuning geven boven de 25 kilometer per uur en mogen niet beschikken over een motor met meer dan 250 watt vermogen. Daarnaast is het verboden een gashendel te gebruiken waarmee je harder dan 6 kilometer per uur kan rijden. Als je voertuig niet aan deze eisen voldoet, wordt het beschouwd als een bromfiets. Dit betekent dat het door de RDW gekeurd moet zijn en dat er een helmplicht, minimumleeftijd en rijbewijsplicht van toepassing zijn.
Gebruik je toch een opgevoerde elektrische fiets, dan riskeer je een boete van 310 euro. Bij een tweede overtreding krijg je niet alleen een boete, maar kan je voertuig ook in beslag worden genomen. Personen ouder dan 12 jaar kunnen bovendien een strafblad krijgen. Daarnaast ben je met een opgevoerde elektrische fiets niet verzekerd, wat bij een ongeval kan resulteren in hoge schade- en ziektekosten.
De campagne ‘t kan hard gaan’, die vandaag van start gaat, richt zich voornamelijk op jongeren en hun ouders. Via radiospots, sociale media en posters worden zij geïnformeerd over de gevaren van het overtreden van de regels. De posters zullen op diverse locaties te zien zijn, zoals bij bushaltes en in scholen. Daarnaast kunnen gemeenten en scholen de posters ook zelf aanvragen om verder te verspreiden.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat