Opmerkelijk

Waarom trekt een traumahelikopter zoveel bekijks?

De traumahelikopter vliegt dagelijks in heel Nederland naar diverse medische incidenten. Of het nou een ongeval is, een reanimatie of iets heel anders. Het Mobiel Medisch Team staat 24/7 paraat en als zo’n traumahelikopter land trekt dat veel bekijks. Maar waarom?

Mensen denken bij de inzet van een traumahelikopter vaak aan iets ernstigs. Incidenten worden vaak serieuzer genomen als de traumahelikopter geland is. Vaak willen mensen bij de helikopter kijken en een piloot van 1 van de vele MMT-teams legt uit waarom.

“De traumahelikopter trekt altijd wel bekijks. Het team bestaat uit een arts, verpleegkundige en de piloot. De piloot blijft (bijna) altijd achter bij de traumahelikopter en moet wachten. Vaak vinden wij het geen probleem als mensen dichter bij de heli komen. Incidenten kunnen soms lang duren en dan is een vragenronde of een kleine tour van de helikopter geen probleem. Het leidt mensen juist af van het daadwerkelijke incident. De helikopter word meestal ergens neergezet weg van het incident.” zo legt traumahelikopterpiloot Amanda Tijben uit aan Omroep West.

“Mensen zijn nieuwsgierig en komen altijd wel kijken. Mensen denken vaak dat ramptoeristen af komen op de heli, maar ik heb liever dat iedereen bij de helikopter staat dan dat iedereen bij het incident is.”

Een lang verhaal kort gemaakt. Op social media spreken sommige mensen vaak van afschuw: “Hoe kun je nou met je kind naar een traumahelikopter gaan kijken, terwijl iemand vecht voor zijn leven?”. De piloot van de heli begrijpt dit wel maar mensen moeten ook weten dat de traumahelikopter heel vaak niet vlak bij het incident word neergezet. Kinderen weten natuurlijk niet waarvoor de helikopter komt.

Omstanders zijn altijd welkom om een kijkje te nemen bij de helikopter zolang zij het MMT-team niet hinderen.

 

Gerelateerde artikelen