Landelijk

Nieuw virus via SMS verspreid zich razendsnel onder gebruikers

Inmiddels zijn al duizenden Nederlanders de afgelopen week gedupeerd van een valse SMS waarin een link staat waar je zogenaamd je pakketje kan volgen. Door op de link in de SMS te klikken wordt er kwaadaardige software geïnstalleerd.

Die software kan sms’jes versturen zonder dat de gebruiker het weet en kan persoonsgegevens stelen en zelfs meekijken in bankapps. Betaalvereniging Nederland laat weten dat er eind vorige week in 24 uur duizenden mensen gedupeerd waren met besmette telefoons.

De politie ziet ook dat de malware, de kwaadaardige software, zich snel verspreidt en waarschuwt mensen om er niet in te trappen.

Tot nu toe lijkt het alleen te gaan om Android gebruikers. Bij het openen van de link wordt er gevraagd om een app te installeren en er wordt gevraagd een instelling aan te zetten die ervoor zorgt dat apps van 3e partijen geïnstalleerd kunnen worden.

Als die software geinstalleerd is kan de app gebruikersinvoer zoals wachtwoorden of pincodes versturen naar de hackers. Wat kan leiden tot onverwachte bankafschriften of gehackte accounts.

De politie waarschuwt iedereen er niet in te trappen. Het SMS’je wordt met verschillende internationale en Nederlandse nummers verstuurd.

Gerelateerde artikelen