Opmerkelijk

Per 1 juli 2022 rookmelder op elke verdieping verplicht

Lang niet alle huizen hebben ze. Rookmelders die je waarschuwen voor rook en/of brand. Daar wilt de overheid verandering in brengen. Per 1 juli dit jaar worden rookmelders op elke verdieping verplicht.

Nieuwbouw en bestaande huizen

Sinds 2003 bestond de plicht al voor nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli gaat dit ook verplicht worden voor bestaande huizen. Rookmelders zijn zeer belangrijk geworden. Een brand kan binnen 3 minuten al volledig om zich heen slaan. Zonder rookmelders is het dan bijna altijd al te laat.

Problemen en aanschaf

Als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete of problemen met de verzekering. Rookmelders zijn vaak ook te vinden in een combinatie als rook- en koolmonoxidemelder. Rookmelders zijn al te koop voor slechts €25.

Controle

Je moet ook eens in de zoveel tijd je rookmelders controleren. Werken ze nog? Zijn e batterijen nog goed? Een rookmelder kan je vaak testen door op het knopje ‘test’ te drukken.

Gerelateerde artikelen