Landelijk

Wat gebeurt er bij een valse 112-melding?

NEDERLAND – Helaas komt het bijna dagelijks voor in Nederland. Iemand die 112 belt, zegt dat er wat ernstigs aan de hand is en vervolgens de hulpdiensten laat uitrukken. Om er dan ter plaatse achter te komen dat er niets aan de hand is.

Zoiets gebeurde gisteren ook in Alphen aan den Rijn toen een minderjarige 112 belde dat er iemand onwel geworden was. Agenten die ter plaatse kwamen hebben een ruit moeten forceren waarbij een agent zwaargewond raakte.

Bij een valse 112-­melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord. Dit kan omdat alle gegevens van een (mobiele) telefoon kunnen worden opgevraagd. Het maken van een valse 112 melding is een misdrijf en strafbaar. Ook het bellen naar 112 voor de lol door te gaan lachen, stil blijven of schelden is strafbaar.

Het wordt gezien als een zwaar vergrijp en de politie doet er dan ook alles aan om diegene op te sporen. Wanneer je wordt opgepakt krijg je een straf. Dit kan een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf zijn. Het vals bellen van 112 kan levensgevaarlijk zijn omdat agenten of ambulancemedewerkers onderweg zijn naar een valse melding terwijl hun hulp ergens anders juist hard nodig is.

Gerelateerde artikelen