Landelijk

Rijkswaterstaat activeert hitteprotocol: Extra maatregelen voor gestrande weggebruikers tijdens hittegolf

In verband met de verwachte hoge temperaturen, heeft Rijkswaterstaat aangekondigd dat het hitteprotocol van kracht zal zijn op zaterdag 10 juni 2023. Deze speciale maatregel is bedoeld om onmiddellijke assistentie te bieden aan gestrande weggebruikers, en zal effectief zijn van 10.00 uur ‘s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds.

Rijkswaterstaat erkent het ongemak en het potentieel gevaar voor weggebruikers die onder de brandende zon op pechhulp moeten wachten. In de context van het hitteprotocol zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat tijdens deze extreme hitte een berger zo snel mogelijk ter plaatse is om de gestrande automobilisten naar een locatie met basisvoorzieningen te brengen. Voorbeelden van deze locaties zijn tankstations waar gestrande weggebruikers in de schaduw kunnen blijven en toegang hebben tot water en andere voorzieningen.

Hitteprotocol in specifieke provincies
Het hitteprotocol wordt ingezet in provincies waar het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, voorspelt dat de temperatuur zal stijgen tot 30 graden Celsius of hoger. Op basis van de huidige weersverwachtingen zal het protocol op 10 juni gelden in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg.

Tips voor weggebruikers tijdens hittegolf
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om zich grondig voor te bereiden en extra alert te zijn tijdens de hitte. Het is essentieel om voldoende drinkwater mee te nemen, vooral omdat hitte de concentratie kan beïnvloeden.

Een nuttige tip voor weggebruikers is om ook een paraplu bij te hebben. In het geval van pech kan een paraplu fungeren als een tijdelijke parasol, terwijl de gestrande automobilist veilig achter de vangrail op een weginspecteur of berger wacht.

Protocol bij pech tijdens reguliere temperaturen
Onder normale weersomstandigheden, wanneer het hitteprotocol niet van kracht is, kunnen gestrande automobilisten die veilig op een recht stuk vluchtstrook staan en zelf veilig achter de vangrail kunnen wachten, zelf een pechhulporganisatie bellen. In minder veilige situaties kunnen zij Rijkswaterstaat bereiken via het algemene nummer 0800-8002 en bij een noodsituatie de politie via 112.

Gerelateerde artikelen