Internationaal

Europol en politie halen servers ‘s werelds grootse ransomewaregroepering offline

NEDERLAND – Op 20 februari 2024 hebben Europol, samen met de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien andere landen, een grootschalige operatie uitgevoerd om 34 servers van de ransomware groepering LockBit uit de lucht te halen.

Internationaal gezien zijn er twee arrestaties verricht. Hoewel er in Nederland geen arrestaties hebben plaatsgevonden, zijn wel 13 belangrijke servers uitgeschakeld. Dit heeft aanzienlijke verstoring en schade toegebracht aan de criminele activiteiten van de groepering.

LockBit staat wereldwijd bekend als een uiterst efficiënte en schadelijke groep die verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde ransomware-aanvallen en miljarden euro’s aan schade heeft toegebracht in de afgelopen jaren. De groep heeft ook in Nederland diverse organisaties getroffen, wat resulteerde in aanzienlijke schade voor deze partijen.

Meer informatie is te lezen op de website van de Nederlandse politie.

Gerelateerde artikelen