Landelijk

Meer dan 6000 boetes uitgeschreven voor negeren rood licht bij spoorwegovergang

Sinds februari zijn er meer dan 6.400 boetes uitgeschreven voor het negeren van het rode licht bij spoorwegovergangen in de regio Utrecht en Noord-Holland. Deze cijfers zijn afkomstig van ProRail, dat toezicht houdt op de veiligheid van het Nederlandse spoor. De boetes werden opgelegd gedurende een periode van zes maanden. Volgens ProRail hebben de sancties al effect gehad op het gedrag van weggebruikers.

In februari van dit jaar werd in Bunnik de eerste flitspaal geïnstalleerd bij een spoorwegovergang. ProRail heeft het doel om op meer dan 40 overgangen in Nederland deze flitspalen te plaatsen, met de focus op de meest risicovolle locaties. Het doel van de flitspalen is om de veiligheid te vergroten en het aantal overtredingen bij spoorwegovergangen terug te dringen.

Boetes

Boetes worden opgelegd op basis van kentekenregistratie en gelden voor verschillende soorten voertuigen. Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs die door rood rijden, krijgen een boete van 300 euro. Voor brom- en snorfietsers ligt de boete op 210 euro. Fietsers en voetgangers kunnen niet direct door de flitspalen worden beboet; zij moeten door handhavers op heterdaad worden betrapt.

Foto: Ter illustratie

Gerelateerde artikelen