Coronavirus

Coronapersconferentie: Huidige maatregelen verlengd tot 20 april

Zojuist hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie gehouden. Hierin werden enkele zaken bevestigd die eerder al bekend waren gemaakt.

Het kabinet wou het liefste voor Pasen een aantal versoepelingen doorvoeren. Maar door de stijging van het aantal besmettingen is dit van de baan. Er wordt dus nog niet versoepeld in de maatregelen.

De huidige maatregelen worden verlengd tot minimaal dinsdag 20 april. Onder andere is er een verandering voor de avondklok. Deze gaat vanaf 31 maart van 21:00 uur naar 22:00 uur.

De besmettingsgraad ligt sinds enkele dagen erg hoog. Zo was er eind vorige week op 1 dag meer dan 7.500 besmettingen. Het hoogste aantal sinds begin januari. Ook het R getal ligt te hoog. Redenen genoeg om de maatregelen te verlengen.

Volgens Mark Rutte wordt er voortdurend gekeken naar de mogelijkheden om maatregelen los te laten of sommige juist aan te scherpen. Als bijvoorbeeld over 1 week blijkt dat de cijfers mee te vallen, dan zal het kabinet kijken naar het hoger onderwijs en het mogelijk openen van de terrassen. Op bredere baan wordt er ook gekeken naar de andere sectoren.

Ook in buurlanden zijn de maatregelen strenger geworden. Zo mag je in Frankrijk niet verder dan 10 kilometer van je huis gaan.

Het huidige reisadvies naar het buitenland wordt verlengd tot midden mei. Voor de zomervakantie kan het kabinet nog geen advies geven.

Rutte gaf ook aan dat het voor iedereen lastig is. Iedereen wilt weer terug naar de oude, normale situatie. De zomer is dan ook heel ver weg. Rutte zegt tegen ondernemers de vinger aan de pols te houden over de steunpakketten. Daar wordt niet zomaar mee gestopt. Bedrijven worden niet in de steek gelaten.

Er wordt gewerkt aan een plan voor bedrijven om deze door de crisis heen te helpen.

We kunnen sneller terug gaan naar de oude situatie als we ons aan de basisregels blijven houden. Dat is zoveel mogelijk thuis blijven, 1,5 meter afstand houden en een mondkapje te dragen. Rutte ziet in en begrijpt dat het steeds lastiger wordt. Als je je aan de regels houdt dan help je iedereen. Dan kan er zo snel mogelijk weer meer vrijheid worden teruggegeven.

Gerelateerde artikelen