Coronavirus

Dit zijn de nieuwe versoepelingen aangekondigd voor 19 mei

Zojuist hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie gehouden over de 2e stap in het plan van versoepelingen.

Versoepelingen

Bekend werd dat de terrassen langer open mogen. Dit wordt van ‘s ochtends vroeg 06.00 uur tot 20:00 uur. Ook wordt het sporten in de buitenlucht in teamverband weer mogelijk.

Ook mogen de sportscholen onder bepaalde voorwaarden weer open. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje en het afstand houden. Verder werd bekend gemaakt dat attractieparken, dierentuinen en openluchtmusea weer open mogen. De laatste contactberoepen mogen ook weer aan de slag.

De reden van de mogelijkheid van deze versoepelingen is het feit dat het aantal besmettingen flink is gedaald de afgelopen dagen. Mocht het anders gaan lopen en stijgen de cijfers weer, dan wordt er op maandag 17 mei gekeken of de versoepelingen nog door kunnen gaan.

Reisadvies

Ook is het reisadvies voor het buitenland aangepast. Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.

Hugo de Jonge benadrukte nog “Ga wijs op reis”. Kijk goed naar wat er mogelijk is. Reis niet onnodig.

 

Een overzicht van alle versoepelingen:

– Terrassen mogen open van 06.00 tot 20:00 uur open. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

– Alle contactberoepen zijn weer mogelijk. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

– Volwassenen vanaf 17 jaar mogen weer buiten in teamverband sporten met een maximum van 30 personen

– Binnensportlocaties zoals sportscholen en sporthallen mogen weer open. Ook zwembaden. Zwembaden zijn uitsluitend geopend voor het geven van zwemlessen aan kinderen tot en met 12 jaar die zwemles volgen voor hun A,B of C diploma.

– Culturele instellingen mogen weer open. Dit zijn openlucht theaters, musea en tentoonstellingen

– Buiten recreatie waaronder attractieparken, dierentuinen en openluchtmusea mogen ook weer de deuren openen. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

– Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Gerelateerde artikelen