Coronavirus

Vanaf zaterdag mondkapje verplicht in winkels en uitbreiding coronatoegangsbewijs

Zojuist was er weer een nieuwe corona persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Daarin maakten zij de nieuwe coronamaatregelen bekend die vanaf zaterdag 6 november in gaan.

Het wordt onder andere verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes zoals winkels en supermarkten. Dit geld dan ook voor contactberoepen zoals kappers op pedicures. Ook word de coronapas uitgebreid naar andere sectoren zoals musea, sportscholen en zwembaden. Rutte benadrukt ook thuis te blijven als je klachten hebt en te blijven testen. Schud geen handen, geef geen knuffels en hoest of nies in je elleboog.

De aanleiding voor de nieuwe maatregelen is het zorgwekkend stijgende aantal van de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. De afgelopen 24 uur werden er 7.761 mensen positief getest en werden er 100 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Dat is de grootste toename in één dag sinds 20 april. Het aantal mensen in het ziekenhuis komt nu uit op 1.312.

Hugo de Jonge benadrukte in de conferentie nogmaals op het ding dat mensen die niet gevaccineerd zijn vroeger of laat alsnog besmet raken met het coronavirus.

Overzicht nieuwe maatregelen vanaf zaterdag 6 november:

– Mondkapjes worden vanaf zaterdag verplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels en supermarkten en ook op het hogere onderwijs. Het mondkapje geldt niet waar een coronapas verplicht is

– Het Coronatoegansbewijs wordt vanaf zaterdag uitgebreid naar meer sectoren o.a. terrassen, zwembaden, georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar

– Dringend advies om 1,5 meter afstand te houden

– Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt. Probeer de helft van de tijd thuis te werken

Gerelateerde artikelen