Coronavirus

Nieuwe maatregelen, horeca en supermarkten om 20:00 uur dicht

Zojuist was er weer een nieuwe persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Zij kondigden nieuwe maatregelen aan die voornamelijk op de horeca veel invloed hebben. De nieuwe maatregelen worden aankomende zaterdag (morgen) om 18:00 uur actief en blijven zeker 3 weken actief. Het is dus een ‘milde’ lockdown van 3 weken.

De horeca en andere essentiële winkels moeten om 20:00 uur dicht zijn. Dat is een uur later dan eerder werd gezegd. De niet essentiële winkels zoals warenhuizen moeten om 18:00 uur sluiten. Ook is het weer verplicht 1,5 meter afstand te houden

Bij een positieve test moet het gehele huishouden in quarantaine. Gevaccineerd of niet gevaccineerd.

Besmettingen lopen fors op

Ook vandaag registreerde het RIVM weer een fors aantal nieuwe besmettingen. Maar liefst 16.287. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als afgelopen donderdag. Ook liggen er nu 1.755 mensen in het ziekenhuis. 352 mensen liggen op de IC.

2G-regel

Het kabinet wilt ook de 2G regel invoeren. Met deze maatregelen krijgen alleen mensen die gevaccineerd zijn of hersteld van corona een coronatoegangsbewijs. Mensen met een negatieve test krijgen dan geen QR-code meer. Zodra de wetswijziging rond is wordt de 2G regel actief. Het zal ook betekenen dat de QR-code ook nodig is bij niet-essentiële winkels.

Op 3 december wordt de lockdown van 3 weken beoordeeld.

Boosterprik

Eind volgende week wordt er gestart met de boostercampagne te beginnen met mensen die werken in de zorg, mensen in verpleeghuizen en 80-plussers. De boosterprik zorgt ervoor dat het vaccin effectiever wordt.

 

Overzicht nieuwe maatregelen

– Horeca en essentiële winkels moeten om 20:00 uur de deuren sluiten tot 06:00 uur. Bezorgen of laten afhalen kan wel

– Niet essentiële winkels sluiten om 18:00 uur tot 06:00 uur

– Evenementen moeten ook sluiten om 18:00 uur tot 06:00 uur (uitgezonderd voor theaters en bioscopen)

– De 1,5 meter regel wordt weer verplicht op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs nodig is

– Waar een coronatoegangsbewijs nodig is, is een zitplaats verplicht o.a. in de horeca

– Advies om maximaal 4 gasten thuis te ontvangen per dag van 13 jaar of ouder

– Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt. Werk zoveel mogelijk thuis indien mogelijk.

– Sportwedstrijden mogen doorgaan, maar zonder publiek op de tribunes en bij de trainingen. Zowel de amateur als de professionele sport

– Verplichte maximale groepsgrootte in het MBO, HBO en universiteiten van 50 personen

Gerelateerde artikelen