Coronavirus

Kabinet: ‘Vanaf 25 februari alles weer open en mogelijk’

Zojuist gaf minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een persconferentie over nieuwe versoepelingen. Dit keer was premier Mark Rutte er niet bij. Hij had een andere afspraak. De aankomende tijd wordt er flink versoepeld op de nog geldende coronaregels.

Stap 1: Per direct

Per direct mogen mensen thuis weer mensen zonder een maximum aantal ontvangen.

Stap 2: Vanaf 18 februari

Vanaf aankomende vrijdag kunnen de horeca, clubs en discotheken weer open tot 01:00 uur ‘s nachts. Het coronatoegangsbewijs is dan nog wel verplicht maar een vaste zitplaats, 1,5 meter afstand houden en het mondkapje zijn dan niet meer verplicht. Dit geld ook allemaal voor de culturele sector zoals bioscopen, theaters en musea met een maximum van 500 personen.

Stap 3: Vanaf 25 februari

En vanaf vrijdag 25 februari gaat Nederland nagenoeg volledig van het slot. Dan wordt het coronatoegangsbewijs afgeschaft. Tevens mogen dan alle sectoren hun reguliere openingstijden hanteren. Het coronatoegangsbewijs is nog wel nodig als je op reis gaat en bij locaties met meer dan 500 mensen binnen.

Bij grote evenementen en locaties met meer dan 500 bezoekers wordt dus nog wel om het bewijs gevraagd. Daar geldt de 1G regel. Mensen komen alleen nog binnen als zij negatief getest zijn. Voor grote evenementen buiten, zoals festivals, geldt de 1G regel niet.

Mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand regel

Ook verdwijnen de mondkapjesplicht en de regel om 1,5 meter afstand te houden. Alleen op drukke plekken wordt dit nog geadviseerd en het blijft verplicht in het vliegtuig en in het OV.

De basismaatregelen zoals testen bij klachten, geen handen schudden en thuisblijven bij klachten blijven nog wel gelden.

Thuisisolatie

Ook de regel voor thuisisolatie wordt aangepast vanaf aankomende vrijdag. Nu moeten mensen nog 7 dagen thuis blijven, maar dat wordt 5 dagen. Wie dan 24 uur klachtenvrij is mag dan weer naar buiten.

 

Versoepelingen per vrijdag 18 februari:

– De culturele sector, horeca, discotheken en clubs mogen open tot 01:00 uur ‘s nachts. Een vaste zitplaats, 1,5 meter afstand houden en een mondkapje zijn niet meer verplicht. Het coronatoegangsbewijs nog wel.

 

Versoepelingen per vrijdag 25 februari:

– Alle sectoren weer open volgens de reguliere openingstijden
– Het coronatoegangsbewijs verdwijnt (alleen voor reizen naar het buitenland is dit nog verplicht en bij evenementen binnen tot 500 personen)
– De mondkapjesplicht komt te vervallen
– De 1,5 meter regel komt te vervallen
– Bij grote evenementen binnen met meer dan 500 mensen wordt 1G actief. Je komt dan alleen binnen met een negatieve test met het coronatoegangsbewijs

 

Meer informatie vind u op de website van de Rijksoverheid.

 

Gerelateerde artikelen