Coronavirus

Maatregelen losgelaten, Nederland haalt opgelucht adem

Sinds vrijdag 25 februari zijn alle corona maatregelen komen te vervallen. Het mondkapje is niet meer verplicht (behalve in het OV en op de luchthaven) en ook is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Maar de grootste opluchting voor vrijwel iedereen, is de afschaffing van het coronatoegangsbewijs. Dit geeft de mensen meer hun vrijheid terug.

Coronatoegangsbewijs

Vanaf afgelopen vrijdag hoef je nergens meer je coronatoegangsbewijs te laten zien. Als je bijvoorbeeld uit eten gaat of naar de bioscoop. Alleen bij een groot evenement moet je een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt op plekken binnen waar meer dan 500 mensen per evenement komen die geen vaste zitplaats hebben. Bijvoorbeeld bij een grote nachtclub, of een poppodium. Hier geldt de zogeheten 1G regel. Daarnaast gelden de normale openingstijden weer voor alle sectoren en is een vaste zitplaats niet meer verplicht.

Nieuw weegmoment

Op 15 maart beoordeelt het kabinet opnieuw of de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies nog verder moeten worden voortgezet. Of dat deze maatregelen blijven gelden. De coronacijfers blijven wel dalen, maar het virus is niet weg.  Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen, zodat we elkaar niet besmetten. Iedereen wil of doet dat net weer wat anders. Daarin respecteren we elkaars keuzes. Het blijft voor iedereen wel verstandig om zich nog steeds aan de basisadviezen te houden.

Basisadviezen

De basisadviezen blijven nog wel gelden. Zoals het niet schudden van handen, thuisblijven en testen bij klachten en een vaccinatie of boosterprik halen. Ook het goed ventileren blijft een advies en je gaat 5 dagen in isolatie na een positieve test. Dit kan van een zelftest zijn, maar ook een test van de GGD.

Voor reizen naar het buitenland: Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat u naar het buitenland reist. Sommige landen kunnen nog maatregelen hanteren.

Het mondkapje en de 1,5 meter afstand houden zijn dan wel niet meer verplicht. Veel mensen vinden het fijn voor zichzelf en ook anderen om toch nog een mondkapje te dragen voor hun eigen gezondheid en dat van anderen.

 

Nederland open in 3 stappen, einde maatregelen

Gerelateerde artikelen