Gelderland

Enorme stijging geweldsincidenten in juni in Apeldoorn, steek- en schietpartijen en explosies

APELDOORN – Juni lijkt wel de maand met de meeste geweldsincidenten van de afgelopen tijd in Apeldoorn. Naast drie schietincidenten, een steekpartij, meerdere brandstichtingen en twee explosies, waarvan de laatste vannacht nog plaatsvond aan de Fauststraat, is het verre van rustig in Apeldoorn.

Laten we teruggaan naar het begin: dinsdagnacht 4 juni. Op een parkeerplaats van een flat aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn staan drie auto’s in brand. Eén van de voertuigen lijkt te zijn aangestoken. Door snel optreden van de brandweer wordt erger voorkomen, maar alle drie de voertuigen lopen aanzienlijke schade op. Terwijl agenten bij de Aristotelesstraat bezig zijn, komt er een dringende 112 melding binnen: enkele honderden meters verderop in de wijk Zevenhuizen zou geschoten zijn in een flat aan de Fauststraat. Bij aankomst treffen de agenten een 25-jarige man met een schotwond in zijn been aan. Het slachtoffer wordt naar het ziekenhuis gebracht en de politie start een onderzoek.

Autobranden Aristotelesstraat Apeldoorn / ©LDG Fotografie

Zondagavond 9 juni klinkt er een harde knal bij een woning aan de Klingmakersdonk. Bewoners van een flat zien dat er een explosie is geweest bij de voordeur van een appartement. De politie doet onderzoek, maar er vallen geen gewonden.

Vuurwerkbom ontploft bij woning Klingmakersdonk / ©LDG Fotografie

Donderdagnacht 13 juni zien bewoners van de Landmetersveld in Apeldoorn een felle oranje gloed bij een bestelbus, die in brand staat. Ze bellen 112 en de brandweer is snel ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ondanks de inspanningen kan de bestelauto als verloren worden beschouwd. De politie geeft aan dat er sprake is van brandstichting.

Bestelbus in brand Landmetersveld / ©LDG Fotografie

Zaterdag 15 juni wordt een café aan de Schimmelpenninckstraat in het zuiden van Apeldoorn meermaals beschoten. Zeker twee kogelinslagen zijn in de ruiten te zien. Een man die in het café aanwezig was, raakt lichtgewond aan zijn hoofd en wordt ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. De omgeving wordt ruim afgezet en forensisch onderzoek volgt. Voor zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht.

Schietpartij bij cafe Schimmelpenninckstraat / ©LDG Fotografie

Zondag 16 juni loopt een ruzie aan de Gentiaanstraat flink uit de hand. Rond 15.00 uur vullen politiewagens de straat en agenten in kogelwerende vesten lopen rond. Een conflict tussen meerdere personen waarbij een mes gezien of getrokken zou zijn, wordt door agenten bemiddeld. Er worden geen aanhoudingen verricht.

Burenruzie Gentiaanstraat / ©LDG Fotografie

Vrijdagavond 21 juni. Terwijl velen het gelijkspel van het Nederlands elftal vieren op de Oranjerotonde, loopt een ruzie bij een druk café uit in een steekpartij. Twee mannen raken gewond en worden naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat beide mannen zijn aangehouden omdat mogelijk wederzijds gestoken is.

Steekpartij binnenstad Apeldoorn ©LDG Fotografie

Maandag 24 juni worden bij een flat aan de Eerste Wormenseweg meerdere schoten gelost. Er vallen geen gewonden. De politie treft hulzen op straat aan en vermoedt dat een langlopend conflict de aanleiding is. Het onderzoek loopt nog en er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Schietincident Eerste Wormenseweg ©LDG Fotografie

Woensdag 26 en zaterdag 29 juni wordt bij het appartement aan de Eerste Wormenseweg, waar maandagavond werd geschoten, tweemaal een ruit vernield. De politie komt beide keren ter plaatse en neemt verklaringen op. Deze vernielingen worden meegenomen in het lopende onderzoek en worden in verband gebracht met het eerste schietincident.

Stenen door ruit woning gegooid Eerste Wormenseweg ©LDG Fotografie

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 juni werd een explosie gemeld aan de Fauststraat in Apeldoorn, waar eerder deze maand een schietincident had plaatsgevonden. De explosie werd vermoedelijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk en was in de wijde omgeving te horen, waardoor veel inwoners van Apeldoorn de knal opmerkten. Na de explosie stroomde de Fauststraat vol met brandweer- en politiewagens, en uit voorzorg arriveerde later ook een ambulance. Het gezin dat in de woning aanwezig was, kon via een raam ontsnappen. Bij de explosie vielen geen gewonden. De politie verrichtte de hele nacht onderzoek. Een woordvoerder liet zondagochtend weten dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht.

Explosie Fauststraat / ©LDG Fotografie

De politie meldde verder dat sommige incidenten met elkaar in verband staan en dat er uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan. Ze roepen omwonenden die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Gerelateerde artikelen